tiistai 3. maaliskuuta 2015

Saimme viime viikolla sähköpostiin viestiä, koskien isyysloma-asioita ja tajusin etten ole tainnut kirjoittaa asiasta blogiin yhtään mitään (tai ainakaan viestiä laittava henkilö ei löytänyt, sekä pienen kaivelun jälkeen, en myöskään itse löytänyt) Tässä siis hieman informaatiota isyysloma/raha-asioista;

www.kela.fi/sateenkaariperhe
www.kela.fi/isan-vapaat_isyysvapaa-ja-isyysraha

Poimin alla muutamia asioita Kelan sivuilta;

Samaa sukupuolta olevat, parisuhteensa rekisteröineet puolisot voivat jäädä vanhempainvapaalle ja saada vanhempainrahaa (tai osittaista vanhempainrahaa). Rekisteröidyssä parisuhteessa elävät voivat päättää, kumpi puolisoista jää hoitamaan lasta vanhempainrahakaudelle. Puolisot voivat myös jakaa vanhempainrahakauden keskenään niin, että he hoitavat lasta eri aikoina. Molemmat vanhemmat eivät voi olla kuitenkaan vapaalla yhtä aikaa (poikkeuksena osittainen vanhempainraha).

Vanhempainrahaoikeuden yksityiskohtiin vaikuttaa se, onko rekisteröidyn parisuhteen osapuoli adoptoinut kumppaninsa lapsen.

Parisuhteenne voi olla rekisteröity lapsen syntymän jälkeen, mutta rekisteröinnin on täytynyt tapahtua ennen sitä päivää, josta alkaen haet etuutta. Rekisteröidyn parisuhteen osapuolilla on sukupuolestaan riippumatta oikeus isyysrahaan.

Vanhempainvapaalle voi jäädä myös se puoliso, joka ei ole lapsen biologinen vanhempi tai adoptiovanhempi. Tällöin edellytetään kuitenkin, että olet parisuhteessa, joka on rekisteröity ennen lapsen syntymää tai adoptiota sekä asut puolisosi ja lapsen kanssa samassa taloudessa.

Isyysrahaa haetaan Isän vanhempainetuushakemuksella (SV 29), vaikka kyseessä olisi naispuolinen adoptiovanhempi.

Naisparin lapsella voi olla oikeus elatustukeen, jos avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsen isyyttä ei ole vahvistettu.

Isyysrahan saanti edellyttää, että asut yhdessä lapsen äidin kanssa.
.
Myös adoptioisällä on oikeus isyysrahaan. Lisäksi rekisteröidyssä parisuhteessa oleva saa isyysrahaa sukupuolestaan riippumatta, jos hän adoptoi puolisonsa lapsen tai adoptiolapsen.

Isyysvapaa on enintään 54 arkipäivää eli noin 9 viikkoa. Tästä enintään 18 arkipäivää eli noin 3 viikkoa isä voi olla kotona äidin kanssa samaan aikaan. Isyysvapaa voi olla palkallista tai palkatonta. Mikäli isyysvapaa on palkaton, maksaa Kela isälle isyysrahaa vapaan ajalta.

Kun olet työssä, päivärahasi määräytyy yleensä edellisenä vuonna verotuksessa vahvistettujen työtulojen perusteella, ei siis tämänhetkisten työtulojen mukaan.

Muista ilmoittaa työnantajallesi isyysvapaasta 2 kuukautta ennen vapaan alkua. Jos vapaa on enintään 12 arkipäivää, ilmoita siitä viimeistään kuukausi etukäteen. Kysy työnantajaltasi, tehdäänkö ilmoitus suullisesti vai kirjallisesti.


Perheen sis. adoptio kannattaa laittaa HETI vireille (raskauden alussa), koska tämä on joskus hyvin hidasta puuhaa. Olkaa yht. oman kuntanne/kaupungin sosiaaliviranomaisiin ja kysykää, onko adoptioneuvonta kunnan/kaupungin oma tuottama vai onko se ulkoistettu esim. Pela:lle

Hae isyysrahaa lapsen syntymän tai isyysvapaan aloittamisen jälkeen. Hakemus voidaan ratkaista vasta, kun Kela tietää lapsen syntymän ajankohdan. Kela saa tiedon lapsen syntymästä maistraatista.

Kelan lomake isyysvapaaseen/rahaan;
http://lomake.kansanelakelaitos.fi/kela/kela.fi/fi/tiedostot/104173/SV29a_W.pdf

Jotta olet oikeutettu isyyslomaan/rahaan, sinun pitää saada lomake SV94, täytetty adoptioneuvontaa antavalta taholta;
http://lomake.kansanelakelaitos.fi/kela/kela.fi/fi/tiedostot/21475/SV94_W.pdf


Kannattaa käydä lukemassa tieto lisää esim.
www.sateenkaariperheet.fi/index.php?item=72

2 kommenttia:

 1. Nykyisin myös nainen voi hakea isyysrahaa myös Kelan sähköisen asioinnin kautta. Tää on ihan hiljattain muuttunut.

  Tarkennuksena vielä, että isyysvapaalle voi jäädä heti, kun lapsi syntyy. Ei siis tarvitse odottaa siihen, että adoptio tulee voimaan.

  VastaaPoista
 2. Moi,
  itse laitoin paperisen lomakkeen postiin, suoraan synnäriltä mutta juu, toki voi käyttää sähköistä hakemusta. Itse olen sellainen mapittaja niputta tyyppi että säilön kaikki hakemuskopio esim. itselleni (ha h haaa, saattaa kuulostaa hölmöltä mutta sellainen olen, joskus ehkä hieman nipo) :)
  Juu, vapaalle voi jäädä heti tai viikon, kahden päästä - miten itse haluaa ja miten asian on sopinut työnantajan kanssa. Itse pidin kesälomapäiviä kun olimme synnärillä, synnytyksen jälkeen olin muutaman päivän töissä ja kun äiti pääse Pingun kanssa kotiin sairaalasta, aloitin isyyslomani :)

  VastaaPoista